Verhalen

Hier kunt u bijzondere verhalen lezen uit of over Vluchtoord Gouda.
Heeft u ook een interessant verhaal, document of voorwerp over of uit het vluchtoord? Laat het ons dan weten en vul onderstaand formulier in.

 

Bekende familie…

Verhaal van Gert Jan Jansen, Gouda

Een van de kinderen die in de periode 1914-1918 in Vluchtoord Gouda geboren werd, heeft het nog geschopt tot minister! Hector August de Bruyne (*01-03-1917 Gouda – †19-05-1995 Antwerpen) was Minister van Buitenlandse Handel in het kabinet-Tindemans in 1977 en kort in de overgangskabinet VandenBoeynants in 1979.

Hector was de jongste zoon van Emiel de Bruyne uit Kruibeke. Deze Belgische onderwijzer werd als een ‘daensist’ gezien, een volgeling van pastoor Adolf Daens en zijn sociaal-Vlaamsgezinde christendemocratische richting. Emiel richtte in 1915 in vluchtoord Gouda een fanfarekorps op dat hij ‘Hoop op toekomst’ doopte. Die naam is overgenomen in de filmdocumentaire die dit voorjaar werd uitgebracht. Het relaas van Emiel de Bruyne speelt daarin een herkenbare rol.

Een andere zoon van Emiel de Bruyne, Arthur geboren in 1912, is de vader van de Belgische zanger Kris de Bruyne, bekend van o.a. het nummer ‘Amsterdam’. In zijn boek ‘In essentie: songs en andere bekentenissen’ benadrukt Kris de betekenis van grootvader Emiel als beginpunt van vier generaties mensen ‘in de muziek’. Hij noemt hem ‘harmoniecomponist en dirigent in het Waesland en het Hollandse Gouda.’
Het zou mooi geweest zijn te kunnen melden dat voetballer Kevin de Bruyne een achterkleinzoon zou zijn van de Emiel de Bruyne die in Vluchtoord Gouda zo’n belangrijke rol speelde. Helaas.

De briefkaart die retour kwam…

Op 4 juni 1915 schrijft de Belgische Gustave Burghgraeve vanuit het vluchtelingenkamp in Gouda een briefkaart naar zijn broer Joseph, die als krijgsgevangen soldaat ergens in Duitsland moet zijn. Na veel  naspeuringen denkt hij te weten waar zijn broer is en hij hoopt dat deze in goede gezondheid verkeert. Hopelijk kan hij iets van zich laten horen? Samen met zijn ouders, zus en broertje is de negentienjarige Gustave zelf in oktober 1914 vanuit Antwerpen in Vluchtoord Gouda terechtgekomen. De briefkaart komt echter met veel doorhalingen, aantekeningen en Duitse stempels retour.  Zou Gustave en zijn familie ooit nog contact hebben gehad met Joseph?

De briefkaart wordt nu bewaard in Streekarchief Midden-Holland en werd in 2014 genomineerd als Stuk van het Jaar. Het streekarchief wilde graag meer weten over de afloop van het verhaal en ging op zoek. Lees meer…