Streekarchief Midden-Holland goes Vele Handen

Op donderdag 17 mei vindt van 14:00-16:00 uur de startbijeenkomst plaats van het Vele Handen-project ‘Geef de Belgische vluchtelingen in Gouda een naam’. Een project waarbij in de komende maanden bijna 5000 kaarten toegankelijk worden gemaakt van Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Gouda kwamen. En daar kunnen  ‘vele handen’ bij gebruikt worden!

Header_Vele_Handen_Geef_de_Belgen_weer_hun_naam

Wat is Vele Handen?
Veel erfgoedinstellingen streven er naar hun collecties zoveel mogelijk online toegankelijk te maken voor hun publiek. Vaak is dat een enorme klus waarbij de inzet van vrijwilligers onmisbaar is. Vele Handen is een online platform dat vraag naar vrijwilligerswerk door erfgoedinstellingen en aanbod van vrijwilligerswerk samenbrengt. De erfgoedinstellingen bieden er gedigitaliseerde scans aan die toegankelijk moeten worden gemaakt. En het grote publiek, de ‘crowd’ helpt hieraan mee, vanuit hun comfortabele omgeving thuis en op momenten die hen uit komen. Hierdoor kunnen collecties op een kortere termijn worden ontsloten.

Indexeren van de kaarten van de Belgische vluchtelingen
Van alle Belgische vluchtelingen die in de periode 1914-1918 naar Gouda kwamen en in het Vluchtoord aan de Graaf Florisweg verbleven, zijn kaarten bijgehouden die een schat aan informatie voor historisch en genealogisch onderzoek opleveren. Zo bevatten de kaarten gegevens over de persoon, beroep, eventuele partner, laatste woonplaats, godsdienst, aankomstdatum, vorige verblijfplaats en de volgende bestemming. Bij het project ‘Geef de Belgische vluchtelingen in Gouda een naam’ is het de bedoeling dat deze gegevens worden overgetypt in online invoervelden zodat de kaarten makkelijk doorzoekbaar worden via onze website .

Doet u ook mee?
Meedoen aan het project ‘Geef de Belgische vluchtelingen in Gouda een naam’ is heel eenvoudig en geheel gratis. U hoeft geen ervaring te hebben, wel een passie voor het verleden. Op www.samh.nl/velehanden kunt u lezen hoe u zich moet aanmelden voor het project. Terwijl u gegevens invoert, spaart u zelf voor Vele-Handenpunten. U ontvangt punten per ingevoerde en/of gecontroleerde scan. Die kunt u inwisselen tegen een leuke aanbieding van het streekarchief.

Meldt u zich via info@samh.nl aan voor de startbijeenkomst op 17 mei
De startbijeenkomst van donderdag 17 mei vindt van 14:00-16:00 uur plaats in de Steenlandzaal in de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20, Gouda). Tijdens deze bijeenkomst krijgt u uitleg over Vele Handen en het project, kunt u mede-vrijwilligers ontmoeten en wordt er geoefend met het invoeren van de gegevens van de Belgische vluchtelingen. Heeft u de beschikking over een laptop? Neemt u die dan mee. Koffie en thee krijgt u gratis van het streekarchief aangeboden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s