Hoop op Toekomst was de naam van het fanfarekorps dat bestond binnen het Vluchtoord Gouda. Het werd opgericht in 1915 en stond onder leiding van de vanuit Kruibeke gevluchte Emiel de Bruyne. Een kleindochter van hem zal aanwezig zijn bij de onthulling van het herdenkingsbord op 16 september en iets vertellen over haar grootvader.
Hoop op Toekomst is ook de titel van een filmdocumentaire van Leo van Maaren over de geschiedenis van de miljoen Belgische vluchtelingen die in de oktoberdagen van 1914 in Nederland hun toevlucht zochten.
Uit de beschrijving van de filmdocumentaire:
“Hoe verliep hun vlucht, hoe groot was de chaos van de eerste dagen, hoe verliep de opvang van Nederlandse zijde? Wat gebeurde met de ruim honderdduizend Belgische vluchtelingen die gedurende de vier jaren die de oorlog duurde, in Nederland zouden blijven? Dit verhaal wordt verteld zowel vanuit het perspectief van de Belgische vluchtelingen en overheid, als door de ogen van de Nederlandse bevolking en autoriteiten.
Naast het verhaal van Emiel De Bruyne volgt de film ook andere Belgische vluchtelingen zoals bouwmeester Oscar Baeyens uit Oostende, onder wiens leiding het vluchtoord Gouda wordt uitgebouwd en de gewond geraakte soldaat Oscar van Hemel, die met zijn viool naar Nederland vlucht en daar in 1916 zijn eerste compositie ‘Verlangen’ schrijft. Oscar van Hemel zal uiteindelijk in Nederland blijven, net als Stan Van Rompaey, die tijdens de oorlog een baan vindt als tuinier bij het juvenaat in Bergen op Zoom. Een andere vluchteling, Jos Hoeck, zal met zijn gedichten in het kampblad Ons Leven in Ede op zijn eigen wijze getuigenis afleggen van hoe hij het leven in ballingschap onderging.
Voor de documentaire is geput uit een aantal zeer bijzondere bronnen. Van het Imperial War Museum zijn indringende beelden opgenomen van de mensen die in paniek de Duitse oorlogsmachine trachten te ontvluchten en is er uniek filmmateriaal van het Eye Film Instituut dat het leven van Belgen in de vluchtoorden Gouda en Uden zeer nabij brengt. Deze filmbeelden zijn nog in 1916 ingezet in een campagne om fondsen te werven in de Verenigde Staten ter ondersteuning van de Belgische vluchtelingen.”
De dvd is verkrijgbaar in combinatie met het gelijknamige boek over de kranten die in de vluchtoorden werden geschreven en gedrukt. Bent u benieuwd naar de film? Als u 25 euro doneert voor het herdenkingsbord, krijgt u de dvd gratis!