Een bord voor circusdirecteur Albert Carré

Heeft u het beeldmerk al gezien op onze Facebook-pagina en Twitteraccount? Het betreft een plateelbord van 50 centimeter doorsnee uit de collecties van Museum Gouda. Te zien zijn een aantal personen, wat houten gebouwen en het torentje van Sint-Janskerk op de achtergrond met de tekst: “aan ALBERT CARRÉ.; de dankbare bewoners van het vluchtoord te gouda; mei 1916”. Wat is het verhaal achter dit bord? Beeldmerk Vluchtoord GoudaCircus Carré komt net als in 1915, in mei 1916 naar Gouda. Al in de weken ervoor wordt er geadverteerd voor het circus dat op de Markt zijn tent zal oprichten. Er wordt een spectaculair waterballet aangekondigd onder de titel ‘Circus onder Water’ waarbij meer dan 100.000 liter water door de manege van het circus zal stromen.

6 mei 1916  15 mei 1916

Albert Carré had al een jaar eerder een bezoek aan het vluchtoord gebracht en was erg begaan met het lot van de vluchtelingen. Ook op dinsdag 16 mei 1916 brengt hij met zijn vrouw een bezoek aan het kamp aan de Graaf Florisweg en bij die gelegenheid biedt hij gratis toegang aan voor de matinee-voorstelling van woensdag 17 mei 1916.

Volgens de Goudsche Courant van diezelfde middag zijn alle plaatsen in de circustent bezet en is iedereen erg onder de indruk, met name door het waterballet. Dat de Belgische vluchtelingen de uitnodiging erg hebben gewaardeerd, blijkt uit het aardewerken bord dat zij de circusdirecteur na afloop van de voorstelling uit dankbaarheid overhandigen.

17 mei 1916

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s